Hälytyskoirakot

Hälytyskoirat ovat suorittaneet pelastuskoiraliiton hakukokeet, käyttöönottotarkastuksen ja yhdistyksen omat etsintäkokeet ennen pääsyään hälytysryhmään. Hälytyskoirat harjoittelevat monipuolisesti etsintätehtävissä vaadittavia taitoja, jolloin hakutyöskentelyn lisäksi mm. jälkityöskentely ja häiriönsieto ovat tärkeässä roolissa .

 

Rilla ja Minna

Rilla, Hayabusa's Saturn Sky (s. 2008) on kiharakarvainennoutaja. Rillan ilmaisutapa on kertova.

Rilla työskentelee reippaasti, tarkasti ja hyvällä 'draivilla' mutta kuitenkin rennosti, eikä se touhota turhia. Rodunomaisesti Rilla on pitkäjänteinen työskentelijä, mistä erityisesti pidän. Rilla työskentelee itsenäisesti, mutta kuitenkin ohjaajalleen, ja kokeissa esim. saamme palautetta hyvästä yhteistyöstä. Vaikka vauhtia löytyy, on Rilla kuitenkin yleisolemukseltaan rauhallinen, varsinkin kotioloissa.

Hauska koira ja erittäin sosiaalinen ihmisten ja muiden koirien parissa. Fiksu koira, jolla ongelmanratkaisua löytyy. Itsenäisyys + oma-aloitteisuus + ongelmanratkaisu = kotioloissa myös vähemmän toivottavia ylläreitä... 

Rilla on kolmas pelastuskoirani. Rillan päälaji on haku, jäljen peruskoe suoritettu.

 

 

Kexi, Acce ja Janna

Kexi, Maiskis Nexi (s.2009) on Australiankelpie. Kexi ilmaisee haukkumalla.

Kexi suoritti pelastuskoirakokeet 1.9v ikään mennessä ja sai hälykelpoisuuden 2v 3kk iässä. Tarmokas väsymätön puurtaja, jolta virta ei lopu varmasti kesken. Äärimmäinen energisyys on ollut myös haasteena, sillä koiran keskittymiskyky saattaa jäädä tuon vauhdin jalkoihin. Koira vetää todella nopeasti kierrokset  tuhanteen ja silloin ei kannata muuta kuin pysäyttää tilanne, antaa Kexin tasata kierrokset ja jatkaa taas. Äärimmäisen ihmisystävällinen nuori  mies, mikä on ollut haasteena koulutettaessa hyvää maalimieskäytöstä. Ohjaajalta vaadittu roppakaupalla huumoria ja todellista keskittymistä harjoitusten suunniteluun, sillä Kexi on myös todella nopea oppimaan uusia asioita. Kierroksista huolimatta hallittavuus on erittäin hyvä, tähän osioon satsattu jo ihan pentuiästä asti. Kexin päälaji on heku, myös jäljen peruskoe suoritettuna. Keksillä on hälytyksissä myös toinen ohjaaja, Seija.

AcceMaiskis Kodiak eli Acce (s. 2013) on kelpie-uros. Accesta on kasvanut erittäin lupaava pelastuskoira, jolle on ollut ilo opettaa uusia asioita. Uudet toimintaympäristöt eivät tälle pikkumiehelle ole mikään ongelma. Haukku kajahtaa löydöillä erittäin vaativasti ja kotioloissa saattaa pöydälle jääneet ruoat löytyä Accen masusta eli "pokkaa" tältä nelijalkaiselta löytyy vaikka muille jakaa.

 Luonteeltaan Acce on varsin itsenäinen ja energinen, mutta myös keskittymiskykyinen, välillä aika jääräpäinenkin. Varsinaisen pelastuskoirauransa ohella Acce tekee myös paimennustyötä. Accen päälaji on heku, myös jäljen peruskoe suoritettuna.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Viti ja Joonas

Viti, Knallikallion Terhakka Tekla (s.2008) on australianpaimenkoira. Vitin ilmaisutapa on kertova. Viti on ketterä ja työskentelee kovalla innolla. Vitin päälaji on heku, myös jäljen peruskoe suoritettuna. Vitillä on hälytyksiä varten myös toinen ohjaaja, Elina.

Kuva: Sari Hujanen