LUP:n Hälytysryhmä

Hälytysryhmä on vapaaehtoisuuteen perustuva pelastustoimintaryhmä. Yleisin tapa auttaa on osallistuminen kadonneiden henkilöiden etsintöihin. LUP:n hälytysryhmä toimii osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) ja se osallistuu etsintöihin tai muihin viranomaisten hälyttämiin pelastustehtäviin lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla. Hälytysryhmä on valmiudessa 24 h vuorokaudessa ympäri vuoden.

Kaikki yhdistyksen jäsenet suuntaavat hälytysryhmään.

Hälytysryhmässä on sekä koirallisia että koirattomia jäseniä. Koirattomat toimivat erittäin tärkeässä apuohjaajan tehtävässä. Koirapartio pystyy toimimaan tehokkaasti vain, kun sen kaikki jäsenet osaavat työnsä.

Hälytyksen suorittaa Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, jolle poliisi on esittänyt virka-apupyynnön. Hälytys tulee SARMS-järjestelmän lähettämänä tekstiviestinä jokaiselle hälytysryhmän jäsenelle. Vaihtoehtoisesti hälytys tulee puhelimitse hälytysryhmän päähälyttäjälle, joka välittää tiedon ryhmän muille jäsenille.

LUP:n hälytysryhmään kuuluu noin kaksikymmentä henkeä. Hälytyskoirat esitellään omalla sivullaan. Kahdella koirista on varsinaisen ohjaajan lisäksi varaohjaaja, jolloin koirien käyttö ei ole yhden ohjaajan varassa.

Hälytysryhmään pääsyn kriteerit

Hälytyskriteerit ovat vaatimuksia, jotka ohjaajan ja koiran on täytettävä päästäkseen yhdistyksen hälytysryhmän jäseneksi ja mukaan etsintöihin. LUP ry:n hälytysryhmän jäsenyyden edellytyksinä ovat sekä Suomen Pelastuskoiraliiton että yhdistyksen asettamat omat kriteerit.

Hälytysryhmässä aloitetaan apuohjaajana ilman koiraa. Apuohjaaja toimii koirapartion suunnistajana, hoitaa viestiliikenteen ja avustaa koiranohjaajaa tarpeen mukaan. Apuohjaajan kriteerien täyttyminen todetaan yhdistyksen viikkoharjoituksissa, hälytysharjoituksissa sekä erityisessä käytännön kartturikokeessa, jossa mitataan suunnistus- ja viestintätaitoja sekä kykyä kohdata löydetty. Nämä ovat keskeisimpiä taitoja apuohjaajana toimiessa.

 

Suomen Pelastuskoiraliiton asettamat minimikriteerit:

Väestönsuojelu (sijoituskelpoisuus)

Koira

Ohjaaja

Raunioperuskoe (koesuoritukset voimassa 3 v.)

Suomen Pelastusalan keskusjärjestön Pelastustoiminnan perusteet -kurssi tai vastaavat tiedot (suositus)

 

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Koira

Ohjaaja

Toinen seuraavista loppukokeista:

- haku

- jälki

Käyttöönottotarkastus VIRTA

Etsintäkurssi tai vastaavat tiedot

Ensiapu 1 -kurssi tai vastaavat tiedot

Viestintävälineiden käyttötaito

Suunnistustaito

Lue lisää kriteereistä Pelastuskoiraliiton sivuilta.

 

LUP ry:n asettamat lisäkriteerit

 

Koira

Ohjaaja

- Hyvä terveys ja kunto

- Ohjaajan hälytyskokemus

- Omat testit: vähintään 2 onnistunutta    harjoitusetsintää ja hyvä hallittavuus

- Hälytysryhmän hyväksyntä

- Hyvä terveys ja kunto

- Aktiivinen osallistuminen LUP ry:n toimintaan

- Yhteistyökyky
- Kartturikoe

- Hallituksen hyväksyntä

 

 

Ensimmäinen etsintä

Osallistuminen etsintään ensimmäistä kertaa on tietenkin jännittävää. Vahvalla harjoittelupohjalla voi etsintään kuitenkin osallistua luottaen siihen, että pystyy toimimaan tehokkaasti koiraryhmän jäsenenä. Lue Jennyn kertomus ensimmäisestä osallistumisesta etsintään.