Ryhmäkatselmus 2011 "Haku Päällä"

LUP ry järjesti valtakunnallisen pelastuskoirayhdistysten ryhmäkatselmuksen "Haku päällä 2011" Kirkkonummella 26.-28.8.2011.

Pelastuskoiraliiton ryhmäkatselmus on hälytystehtävissä palvelevien pelastuskoirien ja pelastuskoiraohjaajien taitotason testaustapahtuma. Tapahtumaan osallistuvat pelastuskoirakot ovat kaikkialta Suomesta. Osallistujilta etukäteen tarkoin salassa pidettävissä tehtävissä testataan monipuolisesti pelastus- ja etsintätehtävissä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä ryhmien kenttäkelpoisuutta ja yhteistyö- ja mukautumiskykyjä. Aivan samoin kuin etsintätehtävissä, myös ryhmäkatselmuksessa pelastuskoiraryhmät voivat joutua millaisiin paikkoihin tai olosuhteisiin hyvänsä, eikä tehtävänantojen skenaarioille mikään inhimillinen ole vierasta. Ryhmäkatselmus on paitsi vaativaa suoriutumista vaikeissa oloissa, myös yhdessäoloa pelastus- ja etsintätoiminnan ja koirankoulutuksen asiantuntijoiden kesken.

Kirkkonummi tarjoaa runsaasti paikallisia erityispiirteitä myös pelastuskoiratoiminnan näkökulmasta. Erityispiirteitä hyödynnetään ryhmäkatselmuksen haasteissa monipuolisesti: merelliseen Kirkkonummeen löytyy  yllättäviäkin näkökulmia.

Tapahtuman suojelijana toimi ministeri Elisabeth Rehn.

 

 

Raportin valitut palat

Katselmuksen teemana kulki yhteistyö eri muodoissaan. Ryhmien yhteistyöstä voitiin seurata kaikkien osallistuvien ryhmien kesken, kahden ryhmän yhteistyössä, SPR:n ryhmän kanssa toimiessa ja luonnollisesti ryhmän sisäistä yhteistyötä sekä koirakoiden yhteistyötä.

Katselmus alkoi Upinniemen varuskunta-alueella, jossa yövyttiin ensimmäinen yö puolijoukkueteltoissa. Osallistujien yörauhaa häiritsi yllätysrasti klo 24-03.

Toisena päivänä ryhmät suorittivat tehtäviä Kirkkonummen alueella klo 09-19 ja yöpymispaikka vaihtui Aavarannan johtamistaidon opistoksi, jossa myös olivat kaikki lauantain ja sunnuntain ruokailut. Lauantai-iltana vietettiin iltaa ja sunnuntaina pidettiin kaikkien osallistujien kesken ryhmäkatselmuksen loppupalaveri.

Katselmuksen avajaiset olivat Upinniemessä ja ryhmät otti vastaan ministeri Elisabeth Rehn. Avajaistilaisuudessa puheenvuoron käyttivät Elisabeth Rehn (tapahtuman suojelija), Minna Löfman (SPeKL) ja Kirsi Kajander (LUP).

 

Yleistarina

Upinniemen varuskunnassa on perjantaina valapäivä. Alueella on tietysti ollut paljon vieraita ja valan jälkeen alokkaat ovat valalomalla. Valavieraita katoaa ja joku/jokin saa räjähdyksenkin aikaiseksi. Valalomalla kaikilla sotilailla ei ihan pysy ns. mopo lapasessa ja kaikenlaista sattuu ja tapahtuu... Samaan aikaan myös LM Ericssonin teollisuusalueella tapahtuu kaasuvuoto.

Rasteihin pyrittiin saamaan mukaan erilaisia elementtejä; vettä, rakennuksia, kallioluolaa (HUOM! Vaarallinen!), metsää, jyrkkiä maastoeroja, häiriöitä, hakua, jälkeä, ensiapua, suunnistusta, alkusammutusta, rikostapahtumaa, yhteistoimintaa (monella rastilla, eri muodoissa/laajuudessa), yllätyksellisyyttä, esiintymisiä jne. Tapahtuma alkoi perjantaina klo 18.30 ja päättyi sunnuntaina klo 13.

 

Rastit

Upinniemi, yhteisetsintä, yöhälytys (pe-la yö klo 24:00-03:00)

Upinniemen varuskunnassa on ollut valatilaisuus jota varusmiesten omaiset ovat olleet juhlistamassa. Valan jälkeen omaisilla oli mahdollisuus tutustua alueeseen varusmiesten opastuksella. Klo 23.00 varuskunnan portilla huomattiin, että osa alueelle saapuneista omaisista ei ollut poistunut alueelta. Klo 23.30 on alueelta kuulunut räjähdykseen viittaavia ääniä. Kantahenkilökunta on aloittanut etsinnät ja todenneet tarvitsevansa lisäapua alueen tutkimisessa.

Kirkkonummen poliisi ja palokunta ovat kiireisiä Kirkkonummen taiteiden yön tapahtuman johdosta ja siksi apuun on pyydetty VAPEPA:n koiraporukat. Teltta-alueiden rj:t herätetään klo 00.00. Tehtävänjako telttapaikalla 1 alkaa 00.15 tai välittömästi kun telttapaikan 2 porukat on saatu siirrettyä paikalle 1. Tilanneselostus ja järjestäytyminen. Kuljetukset alueille alkaa 00.45 (yhteiskuljetus, peräkärry, paku) Etsintä lopetetaan klo 03.00. Palautteen jälkeen on yhteiskuljetus teltoille, tavoitteena olla nukkumassa klo 04.00.

Etsittävät alueet merkattu karttaan. Maalihenget ovat kävelykuntoisia mutta sekavia. Räjähdyksen takia osalla mm kuulo- ja näkövaikeuksia, osa on paniikissa sinkoilevia ja osa peloissaan piilossa kyyhöttäviä.

5 aluetta, metsäalueilla 2-3 maalihenkilöä / alue, luolassa 1-2, pesulan teltta-alueella maalihenkilö piileskelee teltassa. Koiraporukat joutuvat apujoukkojen puuttuessa perustamaan ns. EA-pisteen johon löydetyt henkilöt toimitetaan odottamaan jatkohoitoa. Kuljetukset hoidetaan keskitetysti muutamaan paikkaan. Löydetyt voidaan noutaa lähimmästä selkeästä paikasta esim. tien risteyksestä. Kuljettaja ei vastaa kyydissä olevista löydetyistä vaan etsijöiden on huolehdittava henkilöistä kuljetuksen aikana.

Rastilla toimitaan VHF-puhelimilla.

Rastilla väh. 2 testaajaa jotka arvioivat ryhmien yhteistoimintaa, alueiden jakamista, löydetyistä huolehtimista, viestiliikennettä ja johdon toimintaa.

 

Tehtävään oli valittu etukäteen 2 ryhmänjohtajaa suurimmista rauniot omaavista yhdistyksistä. Heidät herätettiin klo 00,00 ja heille annettiin tehtäväksi kutsua kokoontumispaikalle oman teltta-alueensa väen. Aikaa annettiin 15min, kauempana toisella teltta-alueella oleville järjestettiin yhteiskuljetus peräkärryillä kokoontumispaikalle.

Tehtävänannossa ryhmänjohtajille jaettiin VAPEPA:n ilmoittautumis- ja toimintaryhmäkortit täytettäväksi ja tehtävässä käytettäväksi 12kpl VHF-puhelimia. Etsittävät alueet oli piirretty karttaan. Huomautettiin myöhemmin pohjoisimmalla alueella sijaitsevasta luolastosta jossa räjähdys oli tapahtunut. Kehotettiin noudattamaan alueella erityistä varovaisuutta.

 

Kirkkonummipäivien yhteisesiintyminen (la 09:00)

Ryhmät esittäytyivät Kirkkonummen torilla, Kirkkonummipäivillä. Järjestötorin ohjelman avaa pelastuskoirien esiintyminen. Ryhmät eivät saa ennakkotietoa asiasta muuta, kuin sen, että heidän on valittava kaksi juontajaa (suomen ja ruotsinkieliset). Näille kahdelle henkilölle annetaan puheen runko noin tuntia ennen esiintymistä, aamiaisen yhteydessä.

 

Ohjeistus: Organisoitukaa pelastuskoirien esittelytilaisuuteen. Kaksi henkilöä juontaa tilaisuuden, kertoo yleisölle pelastuskoiratoiminnasta, ryhmäkatselmuksesta ja yleisörastista samana päivänä sekä esittelee kaikki ryhmät. Ryhmänjohtajille jaetaan esitteet asiasta. Esiintymisen lopuksi ryhmät jakavat esitteet yleisölle.

 

Ryhmät organisoituivat ja juonsivat tilaisuuden suomeksi ja ruotsiksi itse. Ryhmät saivat juontoa varten luonnoksen puheesta ja listan yhdistyksistä ryhmänjohtajineen lauantain aamiaisella. Ryhmät hoitivat esiintymisen erittäin mallikkaasti ja palautetta tuli koirien erinomaisesta käyttäytymisestä torihälinässä. Juontajat kertoivat lyhyesti liitosta, ryhmäkatselmuksesta ja pelastuskoiratoiminnasta, ja esittelivät kaikki osallistuvat ryhmät.

 

Lauantaipäivän rastit 10:00-19:30

Ryhmät kiersivät lauantain aikana tiukan aikataulun mukaisesti rastilta toiselle. Ryhmät saivat jokaiselta suorittamaltaan rastilta kirjekuoressa seuraavan rastin sijainnin ja alkamisajan.

 

Ericsson Kirkkonummi

Toimistolla on ollut työntekijöitä lauantaina, kun viereisellä varastolla ilmennyt kaasuvuoto (rikkidioksidi). Pelastuslaitos hälytetty paikalle ja tilat tarkistettu ja tuuletettu. Toisen tehtävän vuoksi ovat joutuneet poistumaan paikalta. Kokoontumispaikalla huomattu, että kaksi työntekijää puuttuu. Poliisi hälyttänyt Vapepan avuksi.

Tehtävää suorittamaan saapuu 2 ryhmää kerrallaan, jotka joutuvat keskuudestaan valitsemaan etsinnän johdon ja organisoimaan koko etsinnän.

Toinen kadonneista on diabeetikko (insuliinia injektiona), joka on ollut huonossa kunnossa vatsaflunssan/tulehdustaudin vuoksi. Tilanne pahentunut lauantain aikana, tilaa huonontanut myös entisestään kaasuvuodon aiheuttama lisästressi. Piiloutunut varastorakennukseen. Elimistö siirtymässä hallitsemattomaan ketoosiin eli ketoasidoosiin, joka johtaa tajuttomuuteen ja on hoitamattomana hengenvaarallinen (8 % sairastuneista menehtyy). EA: Turvattava vitaalitoiminnot ja hälytettävä apua paikalle välittömästi.

Toinen kadonneista on pelästynyt tilannetta ja ryöminyt tehdasaluetta kiertävän aidan alta ja piilottelee läheisellä metsäalueella tai tietyömaalla. EA: Rauhoittelu.

Varastolla on rotanmyrkkyä, joten kuonokopan käyttö koiralla suotavaa.

Varaston pohjapiirrosta ei ole saatavilla, joten tehtävän suorittajat piirtävät pohjakuvan ja etsimänsä alueet.

Rastilla kävivät kaikki ryhmät neljässä eri osiossa, jolloin kolmessa osiossa toimi 2 ryhmää yhdessä ja viimeinen ryhmä toimi yksin. Koirakoita oli siis käytössä enimmillään jopa 4. Haasteen muodostikin kahden toisilleen vieraan ryhmän yhteistoiminta. Lisähaastetta loi toimistossa yllättäen vielä töissä ollut häiriöhenkilö (järjestetty). Yleisesti ottaen rasti ei ollut vaikea, koska etsittävänä alueena oli pienehkö teollisuusvarasto, piha-alue sekä metsäinen maastoalue.

 
Syvä joki

Pikkalan huoltoasemalta on nähty kahden varusmiehen riitelevän Hangontien sillalla. Kahnaus päättyi painiin ja molempien tipahtamiseen jokeen. Etsinnät aloitettiin kun pudonneet eivät palanneet. Paikalliset etsijät ovat tarkastaneet Hangontien yläpuolista aluetta ja alapuolelta kävelysiltaan asti.

Apuun saapuneet koirapartiot tutkivat joen ja rannat padolta kävelysiltaan apunaan kanootit.

Mitataan ryhmän kykyä suoriutua etsinnän suunnittelusta, tehtävien jaosta, etsinnästä ja kuljetuksesta suht lyhyessä ajassa (n. 40 min). Maalihenkilöt (2): toinen satuttanut selkänsä pahasti, toinen loukkaantunut lievemmin mutta järkyttynyt; kuljetuskelpoinen.

 

Rasti oli suunniteltu tarjoamaan ryhmille haastetta epätavallisten resurssien ja niiden tehokkaan käytön vaatimuksen muodossa sekä toisaalta tarjoamaan arkitreeneistä poikkeavaa ympäristöä. Ryhmien ratkaisut tarjotun kanoottimateriaalin käytössä poikkesivat toisistaan, joka ryhmän kohdalla, mikä viittaa siihen, että rastin suunnittelun tavoitteet täyttyivät, kun vielä ilmakin sattui suosimaan ja joella oli helteisenä päivänä jopa mukavan vilpoista.

Rastilla keskityttiin palautteessa viestinnän ohessa ennen muuta ryhmien organisoitumis- ja yhteistyökykyyn eikä esim. EA-puoleen kiinnitetty niinkään huomiota.

Kun tarjottuja kanootteja oli kaksi ja lisäksi järjestäjän puolesta apumeloja, vain viiden hengen ryhmät ottivat molemmat kanootit käyttöön. Yhden ryhmän ratkaisu käydä molemmat rannat koirapartioin sekä lisäksi yhdellä koiralla + apumelojalla kulkea jokea pitkin oli järjestäjän nähdäksi tehokkuuden kannalta optimaalinen ratkaisu. Ryhmän suoritus, joka tallentui myös PetTV:n esitykseen, oli muutoinkin kaikin puolin mallikelpoinen. Yksi ainoa ryhmä lähti urheasti käymään jokea kahden kanootin voimin vesiltä käsin ja myös löysi molemmat etsittävät, joskin pienen lisäajan turvin. Neljän hengen ryhmät käyttivät kanoottia vain vasemman rannan tarkastamiseen vesiltä ja tarvittaessa maihin nousuun. Ratkaisuun osaltaan varmasti vaikutti myös ryhmien varmuus / valmius kanootinkäytössä

Ryhmien suoritusten tason välillä oli suuria eroja, mutta testaaja löysi säännönmukaisesti ryhmien esityksistä myönteistä sanottavaa ja osasi lisäksi pukea kritiikin rakentavaan muotoon. Rastin toimivuus ei olisi merkittävästi muuttunut haastavammissa sääoloissa, vaikkakaan minkäänlaista suojaa omien autojen lisäksi ei ollut käytettävissä. Ryhmät tuntuivat ottavan leppoisan meloskelurastin pääsääntöisesti myönteisesti vastaan, minkä johdosta rastin järjestäjät alkoivat epäillä, oliko tehtävänannossa sittenkin puutteita…

 

Peurakolari & alkusammutus

Jokainen ryhmä tulee ensiksi Oitbacka VPKn talon pihalle, jossa testataan ryhmien alkusammutustaidot, VPK hoitaa tuon rastin sisällön. Rastille tulee hälytys läheiselle peurakolaripaikalle, jossa henkilöauto on suistunut tieltä metsään peurakolarin takia ja x- määrä ihmisiä on loukkaantunut. Tässä uhreina toimivat Kirkkonummen SPRn henkilöt, ja paikalle on saatu myös muita SPRn jäseniä, joiden kanssa ryhmä tekee yhteistyötä loukkaantuneiden auttamiseksi. Alueelle on heitelty oikeita hirven/peuran lihaisia luita vaikeuttamaan koiran keskittymistä, jos vaikka joku ryhmä ottaa koiran lähietsintään, sillä loukkaantuneiden määräähän ei tiedetä. Kesken kaiken tulee varma näköhavainto läheisellä tiellä harhailevasta ihmisestä eli yhdelle koiralle jäljen nosto & lyhyt jälki, jonkapäässä loukkaantunut henkilö.

 

Rastilla on tarkoitus testata EA taitoja, ryhmän yhteistyötaitoja vieraiden ihmisten kanssa ja kommunikaatiota sekä ryhmän sisäisesti että vieraiden ihmisten ”perehdyttämisessä” heidän rooliinsa. Kirkkonummen SPRn ryhmä ei ole tehnyt yhteistyötä koirapartioiden kanssa eli heille kokemus on täysin uusi.

Kaikki muut joukkueet, paitsi yksi osasivat ottaa tarjotun avun vastaan ja haastattelivat SPRn ryhmän kartoittaen heidän taitonsa. Kolariauto oli tapaamispaikalta näkösuojassa ja ainoastaan yksi ryhmä lähti tekemään alkuselvityksen ennen varsinaiseen tilanteeseen menoa eli katsoi ensin ja toimi sitten. Muut ryhmät ottivat koiria mukaan kolariautolle ja jopa jakoivat mahdolliset etsintäalueet jo tapaamispaikalla. Ensiapu sujui hyvin, kommentoivana henkilönä oli SPRn ryhmänjohtaja. Kaiken kaikkiaan oli havaittavissa yksi yhteinen piirre: niin kauan kuin liikuttiin ns. mukavuusalueella eli tutussa työssä(etsintä) pakka pysyi koossa ja toiminta oli hyvää. Kun jouduttiin siirtymään tuntemattomammalle alueelle eli tilannekartoitukseen ja ensiapuun aivan yllättäin, oli havaittavissa sekaannus ryhmässä, joka kylläkin hälveni huomattavasti tehtävän kulkiessa eteenpäin.

 

Rikos! 

Rasti toteutettiin samaan aikaan kahdella vierekkäisellä alueella

Valalomalla olevilta alokkailta (miehiä ja naisia) on ns. karannut mopo käsistä.. Juopottelua, hurjastelua jne. Lopulta pahoinpitelyt, raiskaus ja toisen yritys. Maalihenkilöitä kaksi, naisia molemmat.

Alue on tunnettu ryypiskelypaikka, siksi etsintä suunnattu sinne. Lisäksi aamuyöstä lähialueelta tullut puhelu: Yöllä on ollut menoa ja melskettä; iso auto kaahaillut, huutoa jne, siksi soitettu poliisit. Autoa ei kuitenkaan saatu kiinni/löydetty. Kun tieto kadonneista naisista tulee, poliisi laskenut yhteen yksplusyks ja etsintä tarkennettu tänne.

Naiset löytyvät pahoinpideltyinä, toinen on tajuton, toinen sekava/hysteerinen. Viitteitä selvästi siitä, että ainakin toinen on raiskattu. Vaatteen riekaleita löytyy lähistöltä jne ja uhrien kunto/käytös antaa viitteitä tähän.

Toinen etsintäpartio on viereisellä alueella. Lisähäiriötä aiheuttaa aidatulla pihalla irti olevat koirat.

 

Etsintänä rasti ei ollut vaikea, alueella oli helppo liikkua ja erityisesti, jos ryhmillä oli käytössään kaksi koirakkoa, maalihenkilöt olivat ajan puitteissa löydettävissä. Uhrit olivat todella vakuuttavia ja tajuttoman uhrin sijainti ja asento tekivät lähestymisestä ja uhrin tutkimisesta haastavaa.

 

Suunnistus

Kvarnbyn kauniilla ylänköalueella helpohko n. 2 km suunnistusreitti, jonka varrella on 7 normirastia sekä lisäksi 1 bonusrasti, jonka hakeneille joukkueille on tiedossa kunniaa. Reitti alkaa jyrkähköllä nousulla hiekkakuopan reunalle, missä joukkueet saavat karttansa pensaaseen piilotetusta postilaatikosta. Tänne joukkueet saavat opastuksen edelliseltä rastilta. Koska reitille lähtee monasti kaksi ryhmää samaan aikaan, laitetaan matkan varrelle muutama hajontarasti, ettei joukkueiden tarvitse kiertää reittiä yhtä matkaa.

Reitti kulkee poluttomassa maastossa mutta selkeiden ja kauniiden kohteiden kautta: suonreunoja, lampia, kallionlakia. Bonusrastit asetetaan niin, että niille joutuu oikeasti suunnistamaan. Reitti vie eksymättä kävelyvauhtia n. tunnin, bonusrastien kanssa puolitoista. Viimeinen rasti on ainoa suunnistuksellisesti vaativa. Reitin loppupuoli on polkuvoittoista - mikäli aika käy vähiin, voi kiiruhtaa polkuja myöten nopeasti autolle. Rasteilla on käynnin todentamiseksi kysymyksiä, joihin ryhmät vastaavat erilliseen vastauskorttiin. Kortit palautetaan yöpymispaikalla. Kauimmaisella rastilla ryhmät ottavat itsestään kuvan ja lähettävät sen järjestäjälle, jotta voidaan todeta ryhmän kaikkien jäsenten käyneen rastilla.

Ryhmät kiersivät suunnistusradan pääsääntöisesti kokonaisuudessaan. Kaksi ryhmää ehti hakemaan myös bonus-rastin: nämä kunnioitettavaan suoritukseen yltäneet ryhmät olivat Uudenmaan pelastuskoirat (UPK) sekä Päijät-Hämeen Pelastuskoirat (PHPK).

 

Pelastuskoiranäytös (la klo 12:00)

Näytösrasti toteutettiin lähellä Kirkkonummen keskustaa sijaitsevalla Ragvaldsin museoalueella, jossa on vanhoja rakennuksia ja pienehkö metsäalue. Maalihenkilöitä 3, joista kaksi rakennuksessa ja yksi metsän laidalla puussa. Yleisölle oli varattu ja nauhalla erotettu katselualue keskeltä museoaluetta, josta oli kohtalaisen hyvä näkyvyys kaikkialle.

Ryhmä saapui tehtävälle, kuten kaikille muillekin rasteille, tehtävänantoa varten, ilman etukäteistietoja. Ryhmän tehtävänä oli tarkistaa etsittävä alue ja ottaa yleisö huomioon. Etsintänäytöksen jälkeen ryhmän tuli vastailla yleisön ja median kysymyksiin sekä antaa ihmisten tutustua koiriin.

Kattava kuvakokoelma ryhmäkatselmuksesta löytyy Picasan verkkoalbumista. Kuvat ovat aikajärjestyksessä, joten diaesityksenä kuvat muodostavat yhdenlaisen tarinan viikonlopun vaiheista. Kuvia ei saa käyttää ilman erillistä lupaa.

Tapahtuman toteutuksessa mukana:

 

Päivämäärä: 
Perjantai, 26 elokuu, 2011 (Koko päivä) - Sunnuntai, 28 elokuu, 2011 (Koko päivä)