Toiminta

Yhdistys järjestää tavoitteellista pelastuskoirakoulutusta, jonka päämääränä on hälytyskelpoisten koirakoiden kouluttaminen. Yhdistys ylläpitää omaa hälytysryhmää, johon kuuluu sekä koirakoita että ilman koiraa toimivia apuohjaajia.

Viikkotreenit ovat säännöllisesti tiistaisin kesä- ja joulutaukoa lukuunottamatta. Viikkotreeneissä harjoitellaan pienryhmissä, joita jokaista johtaa oma kouluttaja. Viikkotreeneissä harjoitellaan etsinnän perusasioita, kuten ilmaisua metsäalueilla ja taajamissa sekä rakennuksissa. Harjoitukset suunnitellaan jokaisen koirakon oman tason mukaan.

Harjoittelua suunnittelevat ja koordinoivat kouluttajat yhdessä koiranohjaajien kanssa.

Viikkotreenien lisäksi järjestetään yhteistreenejä, joissa kaikki pienryhmät harjoittelevat yhdessä. Kaikille yhdistyksen jäsenille avoimia hälytreenejä, jotka simuloivat oikeita etsintätilanteita, järjestetään noin kerran kuussa. Hälytreeneihin voivat osallistua hälytyskelpoisuuden saavuttaneet sekä peruskokeen suorittaneet koirat. Lisäksi järjestetään ympäristötreenejä, joissa harjoitellaan liikkumista ja toimimista mahdollisimman erilaisissa paikoissa, kuten kauppakeskuksissa, asemilla ja erilaisissa kulkuvälineissä.

Yhdistys huolehtii myös koiranohjaajien kouluttautumisesta järjestämällä säännöllisesti mm. ensiapu- ja suunnistuskoulutusta. Ensiapuharjoitukset ja ensiapukoulutukset on räätälöity nimenomaan pelastuskoiratoiminnalle. Suunnistusta harjoitellaan sekä teoriassa että maastossa. Näitä koulutuksia koordinoivat yhdistyksen ensiapu- ja suunnistusvastaavat. Lisäksi järjestetään teoriailtoja muista aiheista tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.